Защита на лични данни

Виртуална Разходка

Спорт

Дата на публикуване: 11.01.2012 08:01

Спорт

 Спортните традиции в община Кнежа са с дълбоки корени. С постиженията си, местни спортисти-щангисти многократно са прославяли името на страната и на града ни,както в Европа така и по света. Приоритетен спорт за региона е вдигането на щанги. От тук започват спортния си път плеяда известни български щангисти,като:
змс Гълъбин Боевски; змс Веселин Осиковски; мс Христо Беличовски, Пламен Боев и мн
oго други.

Традиционни за общината спортове са хандбал, лека атлетика, вдигане на тежести, футбол, конен спорт и др. Стимулират се нетрадициони за общината спортове, като /АЕРОБИКА, АЙКИДО, КАРАТЕ/. 

Към училищата има обособени отбори по баскетбол, волейбол, хандбал, лека атлетика, тенис на маса и др.

Спортните съоръжения на територията на общината са: спортна зала “Г. Боевски” в гр.Кнежа, стадион и спортна площадка в града, спортен салон “Стара гимназия”,както и конна база и плувен басейн. По-голяма част от обектите се нуждаят от ремонт и благоустрояване, като спортната зала има нужда от основен ремонт, градският стадион от благоустрояване. Негативен е фактът, че селата от общината не разполагат със спортни съоръжения.

 

В момента на територията на град Кнежа има пет спортни клуба, целта на които е обхващане на по-голям брой млади хора в спортните дейности на общината и отбори за осмисляне на свободното им време и развитие на масовата физкултура.

 

Ø  Треньор на клуба по вдигане на щанги е Васил Милашки. В него тренират и активно изявяват над 20 състезатели в четири възрастови групи:

-         Деца

-         Кадети – вицешампион на България за2003 г.

-         Отбор за мъже

-         Отбор за предварителна подготовка повдигане на тежести по програмата на БФВТ за развитие на детско-юношеските щанги

 

Ø  ККС „Мизия“ Кнежа

 

През1963г. към физкултурно дружество „Мизия” гр. Кнежа е открита школа по конен спорт. Школата е настанена в бившия скотовъден дом и разполага с 10 коня и отлична спортна база.

Първият треньор, поставил основите на конния спорт в нашия град, е Радой Иванов Радоев.Той е бил изключително ерудиран човек и един от големите специалисти на конния спорт в България.  Под негово ръководство, за 2 години, юношите на Кнежа завоюват призови места в републиканските първенства.  Под негово ръководство израстват изключителни спортисти като Стоян Авгостинов, Марин Дреновски, Вася Нинаковски, Цветан Островски, Цветан Пахарски, Георги Първановски, Венелин Марчовски, Любен Арабски, Чавдар Братойчев Иван Джанабетски.

През тези години ездачите на клуба печелят множество републикански, балкански и международни отличия.

В края на 2004 година клуба е закрит от тогавашното ръководство, но в началото на 2005г. е възстановен с помощта на кмета на община Кнежа г-н Симеон Шарабански,Любен Хинкин, Иван Миловски, Огнян Крачунов, д-р Николай Миловски, Петко Таков,Йордан Дилков, Христо Беличовски и д-р Борис Колдашки. С помощта на гореспоменатите спонсори и новото ръководство Борислав Манчев – председател и Марин Дреновски – секретар и треньор, конната база е възстановена и е една от най-хубавите в Северна България. Българска Федерация по Конен спорт, вече пета година, дава по два квалификационни турнира на клуба.

През 2012г. Българска Федерация по Конен Спорт награждава Клуб по Конен Спорт„Мизия” – Кнежа за най-добро провеждане квалификационни турнири.
                Пожелаваме на спортистите,ръководството и състезателите здраве и още спортни успехи.

 

 

Ø  СК „Будо спортист”, негов председател и треньор е Емил Милев. В клуба тренират30 деца.

 

Ø  Школа по футбол „Мизия Кнежа”. Президент на клуба е Росен Пещенски, а треньори Димитър Петров и Емил Бенчев. За „Мизия Кнежа” се състезават четири отбора в различни възрастови групи:

-         Подготвителна

-         Деца

-         Старша възраст

-         Мъже – четири поредни години са шампиони

Целите на клуба са:

-          популяризиране на футбола

-          подпомагане спортните занимания на гражданите

-         съдействие на други спортни организации за организиране и провеждане на състезания по футбол и други спортни прояви;

-         съдействие за изпълнение на програмите на държавните органи в областта на спорта и на БФС за развитието на футбола;

-         да участва в областни,национални и международни състезания и прояви.

Ø  Централен полицейски карате джу джицу клуб е създаден през 1992г. в гр.София, след което започва изграждане на школи в страната. Основната цел е популяризиране на бойните изкуства , както и изграждане на физически навици у подрастващите. Школата в гр.Кнежа е основана на 22 юни 2001г. , като първата тренировка е проведена в спортния салон на ПГ" Стефан Цанов" - гр.Кнежа. Школата в Кнежа се ръководи от Добромир Грамов , а главен инструктор на Централен полицейски карате джу джицу клуб е шихан Тони Петров.

ЦЕЛИ НА КЛУБА

  • Високо спортно майсторство
  • Постигане на висока физическа и психическа подготовка в обучаемите.
  • Популяризиране на бойните изкуства сред младите
  • Достигане на добри умения за лична самозащита от всеки обучаем
  • Възпитание и духовно израстване на всички членове

Централен полицейски карате, джу джицуклуб е член на :

Българска Национална федерация Карате до

Българска Джу джицу федерация

Спортна асоциация на МВР

Федерация по бойни спортове на МВР 

Ø  Шахматен клуб „Веселин Топалов” с председател Славин Караджов развива шахмата на територията на Община Кнежа. В клуба участват 20 шахматисти от различна възраст. Ежегодно се провеждат общински турнири по шахмат под патронажа на кмета на Община Кнежа г-н Симеон Шарабански. Тази година за втори път се проведе открит шахматен фестивал – Ело до 2 250. Състезанията се провеждат по швейцарска система в 9 кръга от различни градове от цялата страна. Основната цел на шахматен клуб „Веселин Топалов” – Кнежа е да научи децата да мислят, да се научат да взимат решения в непознати ситуации, да изгради уверени личности,които вярват в себе си.

 

Ø  Спортен клуб по тенис на маса „Бенис – 2012” с председател Венцислав Божинов. В клуба играят 24 състезатели от различни състезателни групи. Към занимания с тенис на маса проявяват траен интерес все повече много млади хора от Кнежа. По малките състезатели също са запалени ентусиасти по този атрактивен спорт. Ежегодно се провеждат общински турнири, организирани и финансирани от Община Кнежа.

Необходимо е общината да намери подходящата форма за стопанисване на спортни имоти, която да задоволява интересите на спортните клубове и гражданите.Тези спортове в момента се намират в криза, но общината трябва да търси източници за финансиране на клубовете и поддържане на материално-техническата база. При рационално използване на материално-техническата база е възможно да се акумулират средства от такси за услуги (ползване на спортната зала, сауна,фитнес и др.), които да се използват за поддържане на спортната база.